Triplul Test este un test de screening al sangelui matern pentru detectarea a trei substante specifice:AFP(alfa-fetoproteina),hCG si estriol. Este o procedura neinvaziva ce consta in prelevarea de sange de la gravida pentru depistarea unor potentiale anomalii genetice.

Testul se face intre 15-20 saptamani de sarcina. Unii medici afirma ca rezultatele testelor facute intre saptamanile 16-18 ar avea o acuratete mai mare. Toate femeile ar trebui sa faca acest test, dar se recomanda in mod special, gravidelor cu risc crescut:

– cele care au in antecedente sarcini cu feti malformati;

– varsta peste 35 ani;

– administrarea de medicamente posibil vatamatoare pe parcursul sarcinii;

– gravidelor cu diabet ce necesita insulina;

– gravidelor ce au suferit o infectie virala in cursul sarcinii;

– celor ce au fost supuse unui nivel inalt de radiatii.

Este foarte important de precizat ca acest test screening nu pune diagnosticul de fat cu malformatii, ci este un semnal pentru alte teste viitoare ce necesita a fii facute. Problema se diagnosticheaza si pe baza altor factori ca: varsta, etnia, antecedente, etc. si apoi se estimeaza riscurile pe care le are gravida de a dezvolta un fat cu probleme.

Triplul test masoara nivelele inalte sau scazute de AFP si valorile anormale de hCG si estriol.

O AFP inalta poate ascunde un defect de tub neural(spina bifida) sau anencefalie.Cu toate acestea, motivul cel mai frecvent pentru un nivel crescut de AFP este un calcul incorect al datei de sarcina.

Un nivel mic de AFP si valori anormale de hCG si estriol ne indica posibilitatea mare ca fatul sa sufere de Trisomia 21 (Sindrom Down), Trisomia 18 (Sindrom Edwards) si alte anomalii cromozomiale.
Cu ajutorul testului, putem de asemeni identifica o sarcina cu feti multiplii sau cazul in care o sarcina este mai avansata sau mai putin avansatata decat se calculase initial. Triplul test este cunoscut ca ar avea frecvente rezultate fals pozitive. Daca insa testul are rezultat pozitiv, atunci este necesara o noua testare, urmata de o ecografie minutioasa. In cazul in care testul ne indica aceeasi suspiciune, se recomanda o procedura mai invaziva-Amniocenteza.