Este oare homeopatia o inventie noua aparuta recent in medicina? Nu, nu este. Isi are originea din invataturile Greciei Antice, apoi a fost reinviata de medicul german, profesorul Samuel Hahnemann (1755-1843) fondatorul Homeopatiei moderne, care s-a bazat atat pe cunostintele anterioare, cat si pe numeroasele experiente efectuate chiar pe el insusi.
Ce este Homeopatia?
Este o disciplina medicala non-invaziva, un sistem terapeutic ieftin, neprimejdios care foloseste in exclusivitate remedii netoxice. Este recunoscuta de O.M.S. ca o forma vitala viabila de terapeutica.
La descifrarea cuvantului „homeos” din greceste inseamna aceeasi, „pathos” – patologie, se intelege ca tratamentul unei maladii se efectueaza cu o substanta ce in doze mari la o persoana sanatoasa poate sa provoace semne ale aceleasi maladii, iar un bolnav tratat cu doze infime de aceasta substanta se vindeca.
O raceala banala se caracterizeaza prin urmatoarele semne: rinoree, lacrimare s.a.m.d. Aceleasi semne le depistam la o persoana sanatoasa care curata ceapa: rinoree, lacrimare s.a. Daca la o persoana racita administram suc de ceapa diluat in doze minime, atunci ea se vindeca. In acest caz remediu homeopatic este ceapa. Adica unul din principiile tratamentului homeopatic este „Similarul trateaza similarul”.
Spre deosebire de medicina alopata (din greceste „alo” – contrar, „pathos” – patologie), unde se folosesc remedii simptomatice: antipiretic, antiinflamator, anticonvulsivant, Homeopatia trateaza omul la nivel emotional, mental si fizic in mod integrat. Scopul de baza il constituie restabilirea echilibrului la toate cele trei nivele prin mecanismele proprii de aparare si vindicare.
Este incorect sa vorbim despre ineficacitatea Alopatiei. Chirurgia, serviciu de reanimare, epidemiile sunt de competenta Alopatiei, pe cand utilitatea cea mai mare a Homeopatiei consta in tratarea cu rezultate foarte bune a multor boli cronice care sunt greu de tratat prin alte metode terapeutice.
Avantajele homeopatiei:
preparatele homeopatice sunt substante de origine: vegetala, minerala, animala.
Lipsa reactiilor adverse, inclusiv celor alergice.
Eficacitate inalta.
Administrarea preparatelor in doze mici. Microdozele stimuleaza fortele de aparare si vindecare a organismului.
Alegerea individuala a preparatului in corespundere cu totalitatea simptoamelor, stilului sau de viata, constructia pacientului.
In acest articol sunt indicate unele aspecte ale graviditatii, nasterii, maladiilor ginecologice care pot fi rezolvate cu ajutorul preparatelor homeopatice. Este bine sa stii ca folosind preparate homeopatice in timpul graviditatii nu daunezi copilului, usurezi decurgerea graviditatii si nasterea.
Pentru aceasta este nevoie de: sa te adresezi unui specialist-homeopat. Preparatele homeopate prescrise sunt eliberate de acelasi doctor si nici un caz nu se cumpara de la farmacie dupa indicatiile persoanelor incompetente.
Urmareste-te: Ce te supara? Cand iti este mai rau in timpul zilei? Ce mediu ambiant preferi cald sau racoros? Ce fel de mancare (gust) iti place? Cand apar durerile in timpul zilei? Cum s-a schimbat viata emotionala? s.a.m.d. Ar fi bine sa cunosti cum a decurs sarcina la mama ta.
Aceste si multe alte intrebari de acest fel pot fi adresate de catre specialistul homeopat. Poti fi intrebata de lucruri care la prima vedere nu au legatura cu starea sau boala ta (exemplu dorintele, aversiunile tale), dar sa stii ca totul este important.
Principalul este sa ai incredere in ceea ce faci si sa continui tratamentul prescris pana la sfarsit.
Principalul este sa ai incredere in ceea ce faci si sa continui tratamentul prescris pana la sfarsit.
Mai jos sunt indicate cele mai frecvente plangeri in diferite maladii :
Multe din domnisoare, doamne se plang de dereglari ale ciclului menstrual. Iata cateva remedii homeopatice care pot fi indicate:
spasme – Actea racemosa
sindrom premenstrual: nervozitate, indispozitie, balonare inaintea menstruatiei – Pulsatilla, Calcium carbonat, Sepia officinalis
menstre neregulate – Ferrum phosphoricum, Rhux toxicodendron
dureri menstruale – Nux vomica, Pulsatilla
menstre abundente – Rhux toxicodendron, Phosphorus, Sepia officinalis
menstre dificile – Calcium carbonat
dereglari menstruale – Natrium mureaticum
Greturile in timpul sarcinii sunt un semn aproape comun. Produc incomoditate, jena. Remediile homeopatice indicate pot fi Actea racemosa, Nux vomica.
Durerile in timpul nasterii sunt o problema majora. Cum sa le evitam? Este bine sa vizitezi homeopatul impreuna cu sotul. Medicul iti va prescrie cateva remedii homeopatice impotriva durerii. In timpul nasterii sotul iti va fi de ajutor pentru alegerea remediului homeopatic necesar, daca nu vei putea sa-ti evaluezi corect starea. Remediile homeopatice: Actea racemosa, Atropa belladonna, Nux vomica
In depresia postnatala se indica Sepia officinalis, Ignatia amara, Pulsatilla
Cele mai frecvent intalnite plangeri la bebelusi sunt:
durerile abdominale colicative – Bryonia alba, Chamomilla
eruptii dentare dureroase – Atropa belladonna, Chamomilla
Inflamatia glandelor mamare – Bryoniy alba, Chamomilla
Menopauza – Aconitum napellus, Calcium carbonat, Sepia officinalis (bufeuri de caldura).
Iti propunem sa faci cunostinta cu unele remedii homeopatice in corespundere cu dereglarile ginecologice.
Aconitum napellus (planta) – menopauza
Actea racemosa (planta) – dureri in timpul nasterii, spasme in timpul menstruatiei, greturi in timpul sarcinii, discomfort abdominal, depresii postnatale.
Arnica Montana (planta) – ajuta in perioadele postoperatorie si dupa nastere.
Atropa Belladonna (planta, Matraguna) – efectiva in dureri in timpul nasterii, alaptare dureroasa, calmeaza durerile la eruptii dentare.
Bryonia alba (planta) – inflamatia glandelor mamare in timpul alaptarii, dureri colicative la bebelusi.
Calcium carbonat (sare neorganica) – sindrom premenstrual (indispozitie) , menstre dureroase, menopauza, eruptii dentare la bebelusi
Calendula officinalis (planta, Galbenele) – pentru starea pielii in timpul graviditatii si dupa nastere.
Chamomilla (planta, Musetel) – eruptii dentare si dureri colicative la bebelusi, inflamatia glandelor mamare in timpul alaptarii
Ferrum phosphoricum (sare neorganica) – menstre neregulate.
Ignatia amara (planta) – se indica in nevroze, insomnii, stari isterice, iritabilitate, subapreciere, sentiment de culpabilitate, depresie.
Natrium mureaticum (sare) – dereglari menstruale, este eficace pentru femei serioase si sensibile.
Nux vomica (planta) – greata in timpul sarcinii, dureri menstruale, dureri in timpul nasterii.
Phosphorus (element chimic) – menstre abundente.
Pulsatilla (planta) – probleme fizice si psihologice, nervozitate premenstruala, dureri menstruale, schimbari de dispozitie, depresie.
Rhux toxicodendron (planta) – menstre neregulate, menstre abundente, se indica in dureri menstruale care scad numai daca te culci.
Sepia officinalis (planta) – nervozitate premenstruala, menstre abundente, menopauza (bufeuri de caldura), depresie, indispozitie, depresie dupa nastere, dereglari hormonale.
Homeopatii pentru mamici
Viitoarea mamă trebuie să meargă la medicul homeopat inainte de a concepe copilul, pentru a descoperi terenul patologic şi a-l trata. Medicul va stabili remediul de fond al viitoarei mame, care va echilibra sistemul imunitar şi va sta la baza tratamentului pe tot parcursul sarcinii. Cu ajutorul remediilor homeopatice, mama va avea o sarcină şi o naştere uşoară, un travaliu mai scurt. Copilul adus pe lume va mănca bine, va dormi bine, va face bolile copilăriei in formă mai uşoară.
Remedii BLANDE
Se ştie că medicamentele administrate in timpul sarcinii şi alăptării sunt un pericol pentru viaţa copilului. Dacă totuşi mama s-a imbolnăvit, remediile homeopatice pot fi o soluţie eficientă şi lipsită de riscuri. Durerile in găt şi răguşeala pot fi calmate cu remediul arnica, durerile de spate – cu arnica sau kali carbonicum. Pentru tusea insoţită de sufocare, dr Rucsandra Marina Manca recomandă remediul nux vomica. Foarte multe femei se confruntă in timpul sarcinii cu infecţii ale tractului urinar. In aceste cazuri pot fi luate remediile belladona, nux vomica, pulsatilla. Specialistul nostru ne atrage atenţia că, dacă urocultura este pozitivă pentru un anumit germen, remediile homeopatice nu mai sunt de folos. In aceste cazuri sunt necesare antibioticele, pentru că există riscul de avort sau naştere prematură.
Sarcina este insoţită insă şi de alte probleme specifice (greţuri, vărsături, indispoziţie, tulburări circulatorii), care pot fi tratate prin homeopatie. In primul trimestru de sarcină, greţurile sunt foarte frecvente. Dacă greaţa este insoţită de anxietate, irascibilitate, remediul potrivit este ignatia. Dacă greţurile se declanşează la mirosul alimentelor,
Atunci recomandarea specialiştilor este remediul sepia, iar dacă gravida nu are poftă de măncare – remediul calcarea carbonica. Trimestrul al doilea de sarcină se caracterizează prin tulburări circulatorii: varice, hemoroizi, picioare grele şi dureroase. Contra hemoroizilor recomandăm remediul sepia, iar pentru picioarele grele şi dureroase – arnica şi vipera.. In trimestrul al treilea pot apărea contracţiile false (tratate cu caulophylum), durerile in peretele abdominal (hamamelis), senzaţia de jenă ca urmare a mişcărilor fătului (arnica).
AVORT. In prima parte a sarcinii, riscul cel mai mare este reprezentat de avortul spontan. In partea a doua a sarcinii poate surveni naşterea prematură. Pentru evitarea avortului, dr Mihaela Marina Manca recomandă remediul aurum metalicum. Naşterea prematură sau avortul pot surveni şi pe fond de stres. De aceea, homeopatul urmăreşte confortul psihic al viitoarei mame. Gravidelor hipersensibile, hiperemotive li se potriveşte remediul ignatia. Dacă sarcina este asociată cu deprimarea, cu tristeţea, viitoarea mamă este interiorizată, şi atunci ea trebuie să ia sepia.
ALĂPTARE. Cu 15 zile inainte de naştere, medicii homeopaţi recomandă remediul china, pentru a nu avea probleme cu lactaţia. După naştere, pentru stimularea lactaţiei, in primele trei zile poate fi luat remediul ricinus. Iar dacă sănii sunt roşii şi dureroşi, remediul potrivit este belladona.
TRAUMELE EMOTIONALE SI HOMEOPATIA
Secole de-a rândul alopatia s-a ocupat numai de corpul fizic, facând abstractie de celelalte laturi ale fiintei umane. Abia recent a adoptat notiunea de boala psiho-somatica (de la grecescul psykhe “suflet” si soma “corp”). În schimb homeopatia, ca si alte ramuri ale medicinei traditionale, a privit omul ca un întreg, ca un sistem complex format din mai multe planuri strict ierarhizate, aflate în dinamica:
» planul mental-spiritual,
» planul emotional,
» planul fizic – material, care include instinctele si toate cele cinci simturi.
Organismul, prin mecanisme intrinseci, mentine o ierarhizare a acestor trei nivele. Cu cât un plan este mai important, cu atât mai profund se va situa, pentru a fi mai bine aparat. Organismul nu permite cu usurinta progresia dezordinii în planurile interioare, ridicând noi “bariere” din ce în ce mai profunde în calea dezordinii, începând din plan fizic, pe masura ce acestea cedeaza din cauza unui stres de o intensitate prea mare sau prea îndelungat.
Planul mental este cel mai important dintre toate. Expresia pozitiva a acestuia este dezvoltarea constiintei spirituale individuale, iar expresia negativa o reprezinta deteriorarea constiintei si în consecinta haosul moral si etic. Tot în planul mental, dar mai jos pe scara ierarhica fata de componenta spirituala se afla procesele mentale – capacitatea de analiza, de sinteza, de calcul, de a comunica, de a percepe, de a crea si exprima idei etc. Pentru ca aceasta componenta sa fie considerata echilibrata trebuie ca facultatile mentale sa fie caracterizate de claritate, coerenta si creativitate, motivate de dorinta de a servi individului însusi pentru evolutie si în acelasi timp si semenilor, cu aceleasi obiective.
Imediat inferior pe scara ierarhica este planul emotional, despre care putem spune pe scurt ca înregistreaza si genereaza emotiile. Un anumit individ este sanatos din punct de vedere emotional în masura în care nutreste sentimente pozitive. Degradarea sanatatii emotionale se reflecta proportional într-o stare de profunda nefericire. Daca cineva doreste sa afle cât de bolnav este pe acest plan trebuie sa tina cont de sentimentele sale negative: ura, furia, invidia, apatia, insatisfactia etc.
În societatea actuala, aceasta parte a fiintei umane care este si cea mai vulnerabila este neglijata de sistemul nostru cultural si educational. În scolile de orice grad se pune accentul pe dezvoltarea planurilor fizic si mental, ignorând sistematic nivelul emotional. Mai mult chiar, structurile societatii noastre actuale par sa încurajeze ideea ca emotiile nu exista sau ca manifestarea lor este un semn de slabiciune. În multe familii parintii fac greseala de a-si deprinde copiii sa-si reprime emotiile. De câte ori nu aud copiii comanda “nu plânge”?! Înca nu s-a înteles ca um om trebuie sa stie sa si plânga în anumite momente, ceea ce reflecta sanatatea sa emotionala si îl poate scuti de multe din problemele de sanatate ulterioare.
Planul fizic este aspectul fiintei umane caruia i s-a acordat pâna acum cea mai mare atentie. Problema este ca, asa cum am vazut deja, el nu reprezinta decât o parte a existentei noastre si ca orice sistem medical care ignora celelalte planuri ale acesteia este, cel mai adesea, sortit esecului.
Pentru a putea vindeca trebuie sa întelegem cu ce ne confruntam, trebuie sa întelegem ce este boala. În homeopatie, boala, indiferent de localizare, este privita ca o tulburare a întregului organism. Aceasta înseamna ca un anumit dezechilibru poate trece dintr-un plan în altul sau de la un organ la altul. Gradul de sanatate a unui individ va fi în final determinat de starea de dezechilibru pe toate cele trei nivele.
Homeopatia nu priveste simptomele prezentate de un pacient ca pe niste manifestari daunatoate care trebuie suprimate (lucru pe care îl face alopatia), ci ca pe semne ale fortei vitale ce anima corpul, aflata în lupta pentru reechilibrarea fiintei. Daca stim sa ascultam ce ne spune aceasta, vom actiona în acelasi sens cu ea, spre o vindecare profunda si durabila. Daca tratamentul aplicat este incorect si produce o supresare a simptomelor sau daca stresul la care este supusa persoana respectiva are o intensitate sau o durata prea mari, dezechilibrul se muta de la nivel fizic spre partile cele mai profunde (deci cele mai importante) ale fiintei.
Traumele emotionale pot surveni în orice moment al existentei, chiar din momentul conceptiei, ba mai mult chiar, experienta ne arata ca de multe ori traumele emotionale ale parintilor îsi pun amprenta asupra viitorilor copii. Dupa momentul producerii, traumele se împart în:
1. anterioare conceptiei (traume nerezolvate ale parintilor)
2. în momentul conceptiei
3. în timpul sarcinii
4. în timpul nasterii
5. postnatale, de-a lungul întregii vieti.
Înainte de a le detalia pe rând, trebuie facute câteva precizari. În momentul conceptiei celulele sexuale aduc fiecare nu numai informatia necesara formarii corpului fizic, ci si cea care va determina formarea “organelor” mentale si emotionale. Aceasta va fi influentata de starea organismelor parintilor atât dinainte cât si din timpul actului sexual prin care este conceput copilul. Asa cum se nasc copii malformati fizic, fiinte carora le lipsesc diferite parti ale corpului fizic, la fel se nasc si copii malformati mental sau emotional. Acestia prezinta o lipsa sau o distorsionare a anumitor “organe” ale “corpurilor” mental sau emotional. Si daca toti stim ce înseamna malformatia fizica, sa ne imaginam cum se comporta o fiinta malformata psihic – o fiinta ce nu poate simti iubirea, compasiunea sau oricare dintre sentimentele pozitive. Si unde poate duce de exemplu o inteligenta deosebita secondata de lipsa sentimentelor si a moralei?!
Traumele parintilor anterioare conceptiei sunt foarte importante. Uneori copiii pot prezenta anumite manifestari negative ale planurilor mental sau emotional nejustificate de experienta lor de viata. Am întâlnit un copil care se temea foarte tare de explozii, fara sa fi vazut vreodata una. Încercând sa detectez sursa acestei frici, am aflat ca tatal, cu mult înainte de conceperea copilului, în armata fiind, lucrase la dezamorsarea bombelor ramase din timpul razboiului, fiind martorul unui accident în care au murit unii dintre colegii sai si ramânând de atunci cu o mare frica de explozii. Prin urmare, teama aparent inexplicabila a copilului fusese de fapt mostenita de la tatal sau.
2. Traumele din momentul conceptiei. Starea emotionala a parintilor în momentul conceptiei reprezinta un alt factor ce poate influenta dezvoltarea ulterioara a fiintei nou-formate. Un copil conceput în urma unui viol, de exemplu, va purta în subconstient frica si revolta împotriva violentei, resimtite de mama. Un copil în vârsta de 4 ani a fost adus cu autism. Din anamneza am aflat ca fusese conceput în timpul unui viol, autismul sau putând fi tradus ca un refuz de a comunica cu lumea pe care, prin trairile mamei sale, a perceput-o violenta si ostila. În cursul pe care îl preda, George Vithoulkas spune ca pentru a avea un copil sanatos, în momentul conceptiei este necesara o stare emotionala caracterizata numai de sentimente pozitive, de daruire deplina.
3. Traumele din timpul vietii intrauterine nu sunt deloc neglijabile. Înca din momentul conceptiei a aparut o noua fiinta vie, capabila sa primeasca informatii din mediul înconjurator. Toate acestea vor fi stocate in subconstient si vor influenta comportamentul si trairile ulterioare ale copilului si mai apoi adultului. O spaima, o mare dezamagire, o pierdere dureroasa resimtite de mama vor influenta negativ copilul. Daca sarcina nu este dorita si parintii se gândesc (chiar si pentru o scurta durata) sa întrerupa sarcina, acest lucru va fi resimtita de catre copil ca o agresiune si îl va marca pentru tot restul vietii daca nu se intervine cu remediul homeopatic adecvat.
4. Traumele din timpul nasterii. Nasterile prelungite, blocarea copilului în canalul de nastere, folosirea forcepsului, eventualele injectii aplicate cu aceasta ocazie sunt percepute de copil ca o agresiune, putând genera sufocare, panica, frica de moarte ce pot persista ani de zile. Cine nu cunoaste exemple de copii veniti pe lume dintr-o nastere dificila, prin cezariana sau cu ajutorul forcepsului, copii care luni în sir nu pot fi lasati nici o clipa singuri, sunt foarte agitati în special noaptea, se trezesc terorizati, plâng, tipa si nu se pot linisti decât daca se aprinde lumina si sunt luati în brate de mama lor. Acesta este tabloul remediului Stramonium si nu e nevoie adesea decât de o singura doza pentru a readuce linistea în familia respectiva. Adesea separarea nou-nascutului de fiinta care l-a ocrotit si hranit timp de noua luni de zile poate genera sentimentul unui abandon, al unei mari singuratati, ce se pot manifesta ani în sir.
5. Traumele din timpul vietii postnatale sunt cele mai evidente. În timpul vietii ne confruntam cu multiple experinte dureroase care îsi pot pune amprenta asupra subconstientului nostru.
Acesta este motivul pentru care este de preferat ca persoanele care doresc sa devina parinti sa urmeze un tratament homeopatic chiar înainte de conceptia copilului. La nevoie, tratamentul poate fi continuat fara nici un fel de risc si pe perioada sarcinii, pentru a putea asigura micutului un start bun în viata, scutindu-l de urmarile traumelor emotionale anterioare conceptiei, din momentul conceptiei, din perioada sarcinii sau nasterii.
Marea majoritate a remediilor actioneaza asupra tuturor celor trei planuri ale organismului. Exista însa remedii care actioneaza cu precadere asupra urmarilor traumelor emotionale, stergând urmarile negative ale acestora, reechilibrând energia vitala, redând libertatea fiintei umane, pentru atingerea celor mai inalte idealuri ale existentei.
CONSULTATIA HOMEOPATICA
Daca mergeti pentru prima data la un homeopat consultatia vi se poate parea ciudata. In orice caz, ea difera mult de vizitele la un medic obisnuit. In sala de asteptare a homeopatului adesea gasiti carti si reviste care promoveaza metodele naturale de intarire a sanatatii. Urmatorul lucru care iese in evidenta este ca in sala de asteptare sunt mult mai putini pacienti decat la un alopat. Aceasta se datoreaza si faptului ca durata consultatiei homeopatice este mult mai mare. De aceea la homeopat, in afara de situatiile de urgenta, trebuie sa va programati in prealabil. Si daca nu ati fost programat primul la consultatie, e posibil sa asteptati mai mult decat ati fi crezut. Consultatia decurge individual si de aceea nu se poate spune cu precizie cat va dura.
Dar, odata intrati in cabinet, sunt alte lucruri care va frapeaza. In timpul consultatiei medicul homeopat se va interesa mai mult de dumneavostra decat de boala dumneavoastra. De la inceput trebuie stiut ca un homeopat adevarat nu-si va baza niciodata prescriptia pe denumirea bolii, caci in ochii lui fiecare individ este unic. Si unice sunt si combinatiile de simptome fizice si psihice prin care se exprima forta vitala modificata spre boala.
La inceput el va intreaba doar ce v-a adus la el si apoi doar asculta si noteaza tot ceea ce ii povestiti dumneavoastra. Abia mai tarziu va pune intrebari, pentru a detalia unele lucruri pe care i le-ati relatat.
Homeopatul e interesat chiar si de ceea ce dumneavoastra vi se pare a fi nesemnificativ si fara nici o legatura cu boala pe care o aveti. intereseaza totul: si ce simtiti nevoia sa mancati, si ce nu va place deloc, ce aliment va face rau, cum e somnul, pe ce parte dormiti, ce visati, cum va influenteaza vremea, ce anume va face sa va simtiti mai bine, ce va agraveaza starea, si tot felul de alte lucruri. Pentru ca noi suntem atat de diferiti… si modul in care se exprima dereglarea fortei vitale este atat de diferit de la o persoana la alta.
La sfarsitul consultatiei unii se intreaba unde au nimerit. Ce a fost asta, spovedanie? Dar homeopatul nu spovedeste, nu acuza si nu discuta felul dumneavoastra de a gandi, faptele sau viata dumneavoastra personala. Pentru el componenta psiho-emotionala constituie un adevarat fir al Ariadnei, care il ajuta sa iasa din labirintul de simptome. Scopul lui este acela de a-si face o imagine despre punctele din traseul vietii dumneavostra in care au aparut anumite boli, de situatiile care v-au marcat, pentru a sti cum sa va ajute sa va recapatati sanatatea si nu sa va tina teorii sau sa va impuna o anume conduita.
Prin tratamentul homeopatic devenim mai sanatosi fizic, mai puternici. Ne recapatam energia, ni se amelioreaza randamentul, dispozitia, somnul etc. Acelor probleme pe care le credeam fara solutie le gasim dintr-o data rezolvarea. Ceea ce inainte nu vedeam, devine evident. Se dezvolta orizontul gandirii, creativitatea. Ne recapatam armonia cu sine si cu microcosmosul in care traim. Daca ne ajutam pe noi, putem fi de folos si celorlalti. Ne amelioram destinul si noua si celor din jur.
Caulophyllum thaloctroides este o plantă din familia Berberidaceelor, din care mai fac parte şi alte două remedii precum Podophyllum peltatum şi Berberis vulgaris.
Remediile homeopatice sunt considerate „mici” atunci când au indicaţii puţine şi specifice şi când nu prezintă un tablou clinic bine documentat. De cele mai multe ori, acest lucru se întâmplă nu pentru că remediul are acţiuni mai puţin importante, ci pentru că este insuficient studiat pentru că nu are proving-uri bine documentate şi pentru că este doar ocazional utilizat în practica zilnică.
Caulophyllum ar putea să fie la fel de bine utilizat ca remediu de constituţie, într-o prescripţie homeopatică bine documentată, atunci când la pacient se regăseşte senzaţia principală a familiei Berberidaceelor şi anume – schimbarea intensă, rapidă, bruscă, atât la nivel mental, cât şi la nivel fizic, precum şi caracteristicile miasmei sicotice, în care îl încadrează dr. Sankaran, în schema sa despre remediile din plante.
Toate cele trei remedii ale familiei Berberidaceelor au în tabloul lor senzaţia de schimbare rapidă, intensă, bruscă, având acţiune preponderentă în zona bazinului, în afecţiuni acute, brusc apărute, dureroase şi spastice – Caulophyllum, la nivelul organelor genitale, Berberis vulgaris, la nivelul organelor urinare (un remediu în colici urinare) şi Podophyllum la nivelul intestinului gros şi rectului (un remediu al diareilor).
Caulophyllum este de nepreţuit ca remediu în timpul sarcinii. Este principalul remediu care rezolvă contracţiile uterine exagerate, ce apar în timpul sarcinii. Multe femei se sperie de durerile şi tensiunea uterină ce apare brusc, în orice lună de sarcină, temându-se de evoluţie spre o pierdere de sarcină sau naştere prematură. În aceste situaţii, Caulophyllum 15CH, 3 granule din oră în oră, 3-4 administrări reuşeşte să favorizeze relaxarea miometrului şi dispariţia problemei. Dar momentul „de glorie” al acestui mic remediu este perioada naşterii. Caulophyllum reuşeşte să ajute la regularizarea şi eficientizarea contracţiilor uterine în perioada travaliului. În experienţa mea clinică, am ajuns să prescriu la majoritatea gravidelor, de rutină, o alternanţă de două remedii, Caulophyllum 15CH, 3 granule la o oră alternativ cu Arnica 30CH (remediu cu acţiune anti-traumatică şi tonifiantă a musculaturii netede uterine), imediat după începerea contracţiilor uterine. Eventual, administrarea la 30 minute interval, în momentul în care contracţiile devin din ce în ce mai dese. Alternanţa acestor două remedii homeopatice a ajutat multe primipare să aibă un travaliu de numai câteva ore, iar naşterea propriu-zisă să dureze de ordinul minutelor.
Caulophyllum este indicat şi în situaţia unei gravide epuizate, cu un travaliu de lungă durată, care este prea slăbită pentru a mai avea forţă să ajute la expulzia copilului. Este indicat în special în situaţia în care contracţiile uterine sunt spastice şi în toate direcţiile, fără a fi eficiente. În această situaţia, Caulophyllum 30CH, 3 granule din 30 în 30 minute, 3-4 doze reuşeşte să evite recurgerea la cezariană şi favorizează naşterea pe cale naturală.
Caulophyllum mai are o utilizare deosebit de bună, după naştere. Atunci când uterul nu se contractă eficient, pentru a opri sângerarea post-partum şi pierderile de sânge sunt abundente şi slăbesc femeia, Caulophyllum 30CH, 3 granule din oră în oră, 3-4 doze, apoi la intervale mai rare, de 3-4 ore, poate favoriza refacerea după naştere. Este indicat şi în durerile intense care rămân după naştere, în special la nivelul regiunii inghinale sau a osului pubic, ca urmare a unui travaliu prelungit sau dificil.
Caulophyllum este remediul homeopatic pe care orice femeie gravidă îl poartă în trusa ei, începând din a doua parte a sarcinii şi până după naştere.
O altă indicaţie deosebită a remediului şi de nepreţuit atunci când alte remedii nu acţionează este reprezentată de dureri articulare fugace, migratoare, în special la nivelul articulaţiilor mici ale degetelor mâinilor şi picioarelor. Durerile pot fi intense, brusc apărute, declanşate de frig sau spălare cu apa rece şi ameliorate la căldură şi după apariţia menstrei. Dacă persoana este şi mai iritabilă, nervoasă, schimbătoare ca stare de spirit, Caulophyllum 30CH, 3 granule o dată sau de două ori pe zi, o perioadă de timp, poate ajuta foarte mult cu problema deranjantă reprezentată de reumatismul articulaţiilor mici.
Fiind un remediu cu efect anti-spastic la nivelul musculaturii netede şi cu efect anti-algic şi anti-inflamator, Caulophyllum are multe alte indicaţii, care pot fi regăsite în marile cărţi de Materia Medica. Aceste indicaţii trebuie individualizate şi particularizate funcţie de experienţa homeopatului.
Dar indicaţiile clinice menţionate mai sus sunt cele mai frecvent folosite, mai documentate şi mai de succes, atât în practica personală cât şi în literatura de specialitate. Remediul poate fi indicat fără probleme, în modalităţile mai sus prezentate, fiind de mare ajutor pacienţilor şi medicilor curanţi.
Bibliografie:
1. Vithoulkas, G., The Science of Homeopathy, B Jain Publishers Pvt.Ltd, 1997
2. Vithoulkas, G., The Essence of Materia Medica, B Jain Publishers Pvt.Ltd, 1995
3. Vithoulkas, G., Un nou model de vindecare pe cale naturala (A New Model for Health and Disease), Ed Polirom, 1999
4. Chappel, P., Vindecarea traumelor emotionale prin homeopatie, Ed. Teora, 1996