Ce este hipertensiunea si cum se manifesta in sarcina?
Tensiunea arteriala este practic forta cu care sangele face o presiune anume asupra arterelor. O tensiune normal fiziologica are valorile maxime cuprinse intre 120-140 mm/Hg, aceasta reprezentand presiunea sistolica, adica in perioada de contractie a inimii. Valorile minime normale ar trebui sa fie jumatate din valoarea maxima plus 1 si reprezinta tensiunea in diastola, adica in perioada de relaxare a cordului. De exemplu, daca aveti o tensiune maxima de 120mm/Hg, atunci minima ar trebui sa fie 70mm/Hg.
Fiecare individ in parte are un organism unic, ceea ce insemna ca este foarte posibil sa aveti valori putin mai mici, fara ca acest lucru sa insemne ceva patologic, mai ales daca nu exista semne ca ati avea vreo afectiune a inimii.
Daca tensiunea arterial este sub 120mm/Hg, atunci se discuta despre hipotensiune iar daca valorile sunt peste 140mm/Hg, atunci semnalam o hipertensiune.
In sarcina, hipertensiunea arteriala este una dintre marile urgente obstetricale. Este foarte important sa stiti ca o femeie gravida, de cele mai multe ori va semnala o usoara crestere a tensiunii arteriale datorita faptului ca o data cu dezvoltarea fatului, apare un “sistem” circulator nou propriu fatului prin dezvoltarea placentei. Organismul are nevoie acum de o masa mai mare de sange pentru a putea suplini si circulatia sanguina fetala. Acest proces nu impiedica cu nimic evolutia fiziologica a unei sarcini, atata timp cat nu exista semnalele de alarma pentru un diagnostic clar de HIPERTENSIUNE ARTERIALA.
Starile hipertensive in sarcina includ: preeclampsia, eclampsia, preeclampsia suprapusa pe hipertensiune cronica, sindromul HELLP, hipertensiunea cronica si hipertensiunea gestationala.
Ce este preeclampsia?
Preeclampsia apare cam la 6% din populatia generala, aceasta variind si in functie de locatia geografica. Ca definitie, preeclampsia reprezinta hipertensiuea arteriala asociata cu proteinurie ( prezenta de protein in urina) si edeme in special la nulipare (femei ce sunt la prima sarcina), dupa saptamana 20 de gestatie sau cel mai frecvent aproape de termen, toate acestea la o pacienta anterior normotensiva.
Factorii predispozanti sunt:
· -nuliparitatea sau gestatii multiple
· -rasa neagra
· -varsta sub 20 de ani sau peste 35 de ani
· -status socio-economic scazut
· -mola hidatiforma
· -polihidramnios
· -sarcina gemelara
· -obezitatea
· -diabetul
· -hipertensiunea cronica
· -boli renale preexistente.
Clinic, discutam o preeclampsie la o tensiune arteriala sistolica mai mare sau egala cu 140mm/Hg sau diastolica mai mare sau egala cu 90mm/Hg, asociata cu proteinurie mai mare sau egala cu 0,3g/24 ore,aparute prima data pe parcursul sarcinii dupa 20 de saptamani de sarcina la o gravida normotensiva.