Ovulul este celula sexuala feminina. A fost descoperita in anul 1827, de catre Bayer. Ovulele iau nastere in ovare care sunt compuse din doua parti: una medulara ce contine tesut conjunctiv, vase si nervi si o corticala in care se gasesc foliculii ovarieni in numar de 80.000 pentru fiecare ovar, cu timpul ei atrofiindu-se, pastrandu-se la pubertate doar un sfert.
In functie de evolutie, foliculii se impart in:
– foliculi primordiali
– foliculi pe cale de crestere
– foliculi maturi

OVOGENEZAeste procesul de formare si maturare in ovar a gametului feminin
incepe in viata intrauterina
se opreste la nastere
continua la pubertate-ciclul ovogenetic
se disting trei perioade: perioada de multiplicare, de crestere si de maturatie

Procesele din cursul vietii intrauterine:
1.mitoze ale celulelor germinale primordiale
2.diferenţierea celulelor germinale primordiale în ovogonii după ce s-au înconjurat cu celule ale cordoanelor sexuale
3. o parte a ovogoniilor evoluează şi rezultă ovocite primare; alta parte a ovogoniilor degenerează
4.ovocitele primare sunt înconjurate de celule epiteliale plate >> acestea din urmă compun foliculii ovarieni primordiali
5.înainte de naştere ovocitul primar intră în profaza primei diviziuni de maturaţie a meiozei; se va bloca astfel până la pubertate
La pubertate începe CICLUL OVARIAN ce include totalitatea modificărilor ce au loc în corticala ovarului matur; aceste modificări sunt:
Ø evoluţia foliculilor ovarieni (= CICLUL FOLICULAR)
Ø ovulaţia
Ø formarea corpului galben
CARACTERISTICILE CICLULUI OVARIAN
-incepe la pubertate
-dureaza 28 de zile
-cuprinde ciclul follicular si ciclul ovogenetic
-controlat prin mecansime hormonale
-hipotalamusul secreta gonadotropin relasing hormone GRH, care influenteaza adenohipofiza crescand secretia hormonilor gonadotropi hipofizari: FSH SI LH.
CICLUL OVOGENETIC
La pubertate ovocitul primar finalizeaza diviziunea de maturatie de unde rezulta 2 celule inegale ca volum, dar cu un numar egal de criomozomi 22, numar haploid.
Cele 2 celule rezultate prin meioza reductionala sunt ovocitul secundar si globulul polar. Ovocitul secundar intra in meioza ecuationala si se va bloca in metafaza aceseia. Are loc ovulatia prin care ovocitul secundar si primul globul polar sunt evacuati in tuba uterina. Daca nu are loc fecundatia, ovocitul 2 va degenea in tractul genital si va fi expulzat fara a continua meioza. Daca va avea loc fecundatia, la contactul cu sperma se deblocheaza metafaza meiozei ecuationale, terminandu-se si rezulta ovulul si al doilea globul polar, ambele celule cu un numar egal haploid.
CICLUL FOLICULAR
In ciclul follicular creste secretia de FSH, aceasta declansand evoultia a 5-12 foliculi ovarieni primordiali. Celulele epiteliale plate ale foliculilor primordiali devin celule cuboidale, astfel apar folicului ovarieni primar. Celulele folliculare secreta un material acellular, glicoproteic care se dispune la sufrafata ovocitului(membrana pellucida, o bariera intre ovocit si celulele folliculare.
Foliculul de crestere: celulele folliculare cuboidale se dispun pe mai multe straturi ele secretand o cantitate mica de lichid follicular si se trece in stadiul de folicul secundar.
Foliculul secundar- lichidul follicular va fi cuprins intr-o cavitate foliculara, celulele folliculare se dispun la periferia foliculului devenind strat glanular, iar alta parte din celulele folliculare se dispun radiar in jurul ovocitului formand corona radiata. Legatura celulara intre startul granular si corona radiata se numeste cumulus oophorus.
Foliculul ovarian matur (foliculul tertiar al lui Graaf)- are loc diferentierea tecilor folliculare. Teaca interna are rolul unei glande endocrine, continand o retea capilara bogata si celule influentate de FSH-UL hipofizar secreta estrogeni preluati de capillare, Teaca externa cuprinde tesutul conjunctiv, miocite si este travesata de arteriole ce se capilarizeaza in teaca interna.
OVULATIAOvulatia este procesul de rupere a peretelui follicular continand cu expulzia ovocitului si a cumusului, la intervalul de 40 de ore dupa debutul pick-ului de LH.
Mecanismele care ajuta la acest fenomen:
a. Cresterea rapida de volum follicular
prin dispersie celulara
prin crestere rapida de volum a lichidului follicular
b. Eliberarea in lichidul follicular de substante proteolitice si fibrinolitice ce provin din lizozomii celulelor granuloase sub actiunea prostaglandinelor (PgE2)
c. Contractia fibrelor musculare ovariene
In cursul ovulatiei, se poate spune ca avem un simptom cert: cresterea temperaturii corpului.
Procesul ovulator este de cele mai multe ori unilateral, cu o functionalitae paralela intre cele doua ovare sau poate avea o functionalitate mixta, alternative si continua. Vitalitatea ovulului matur este de 12-24 ore.
Expulzat, ovocitul inconjurat de cumusul vascos este captat de franjurile trompei prin mecanisme complexe, biofizice, vasculo-limfatice. Ovulul expulzat este aspirat de catre trompa impreuna cu lichidil ascitic datorita miscarilor trompei.
CARACTERISTICILE OVULATIEI
de tip uniovular: in fiecare luna se elibereaza dintr-un ovar un singur ovocit secundar
alternative: in fiecare luna functioneaza un ovar diferit de luna trecuta
ciclica: ovulatia are loc la 28 de zile (ciclul incepand in ziua 13-14 a ciclului menstrual)
spontana: independenta
neperceptabila fizic