Acupunctura este o parte a medicinei traditionale chinezesti, care include si utilizarea plantelor.este definita ca*implantarea de ace subtiri in diferite puncte de pe suprafata corpului uman, cuprinzand anumite arii, conform unui model inalt sistematizat, cu o complexa si sofisticata, desi empirica, teorie.*

Scopul acupuncturii este de a regla energia (qi). energia QI reprezinta teoria conform careia organismul este strabatut de influente subtile materiale si mobile care cauzeaza majoritatea functiilor fiziologice si mentin sanatatea si vitalitatea individului. Atunci cand meridianele acestei energii sunt blocate , apare durerea si boala. Acupunctura este astfel utilizata pentru a inlatura aceste obstructii, ea tratand in general durerea.

In varful acelor de acupunctura se pot arde plante ca Artemisia Vulgaris(pelin negru), aceasta fiind moxbustia, o tehica folosita des in acupunctura. Acestea fac posibila conducerea caldurii in corpul uman, prin aprinderea betelor vegetale , catre punctul de acupunctura .
Acupunctura se utilizeaza pentru:
– declansarea nasterii
– usurarea durerii; in mod deosebit durerile lombare sunt atenuate rapid
– permite diminuarea dozelor de medicamente asociate in cazul aparitiei unei complicatii.
Tehnica consta in introducerea a 8-l0 ace sterilizate in antebrate, picioare si in regiunea lombara. Acele se pun la fiecare ora, pe o durata de 20 de minute.