Pe piata exista o sumedenie de carti despre nastere .Unele pretind sa fie „ghidul complet”, altele „modalitati eficiente” de a naste. Unele sunt pline cu ilustratii a diferitelor stadii de dezvoltare a embrionului intrauterin, grafice, liste, posibile complicatii si detalii biologice intrinseci. Unele sunt tehnice si stiintifice, altele duioase si chiar nostime.

Cand rasfoiesti un astfel de „Bestseller”, fara sa vrei incep framantarile cu privire la teama de neprevazut.Multe cititoare, sau chiar cititori, sfarsesc speriati , iar viitoarele mame cer epidurala sau cezariana. Foarte putine dintre aceste carti promoveaza caracterul natural al nasterii, pe care femeile au nevoie sa-l auda cel mai mult: „nasterea este partea naturala si normala a vietii”.

De-a lungul istoriei, femeile au nascut printre oamenii pe care ii cunosteau, intr-un mediu familiar si confortabil. In viata noastra moderna, nasterea s-a mutat de acasa la spital, de la asistenta celor dragi la medici profesionisti.

Lamaze promoveaza increderea in acest proces natural al nasterii, asa cum procedau milioanele de femei de pana acum. Nu este vorba despre sentimentalism, ci este bazata pe intelegerea procesului fiziologic al nasterii. Cercetarile confirma ca interferentele in acest proces dauneaza, exceptand situatiile cand avem o dovada clara ca interventiile aduc beneficii.

Lamaze este o filozofie a nasterii. In 1950, Fernard Lamaze, un obstetrician francez, a descoperit o metoda de respiratie si relaxare ce ajuta femeile gravide sa faca fata durerilor nasterii. Timpurile s-au schimbat, si astfel, in ziua de azi, ceea ce se numea „metoda lamaze”, nu mai exista. Acum ,lamaze nu mai are de a face cu tehniciile de respiratie, nu mai reprezinta o metoda de nastere, ci o folozofie ce educa si instileaza increderea in gravide, pregatindu-le sa dea nastere si s adevina mame.

Femeile isi doresc din ce in ce mai mult un control propriu asupra nasterii, isi doresc partenerii de viata alaturi de ele in travaliu si la nastere. De asemeni vor sa-si aduca pe lume intr-un mediu familiar, cu metode cat mai umane. Aceste femei care stiu ca lucrurile pot decurge mai bine, apeleaza la o moasa, evitand astfel si rutina obositoare a spitalelor si unele proceduri ce nu sunt neaparat necesare, si de multe ori jenante cum ar fii epilarea perineala de catre o infirmiera. Putine femei au totusi destula incredere sa nasca fara a apela la medicamente si aparate. In consecinta, vedem din ce in ce mai multe cereri de epidurala ce au devenit rutina, travalii induse si un numar alarmant de cezariene la cerere.

Trebuie mentionat si subliniat ca nu promovam tehnicile complementare de asistenta la nastere in detrimentul celor traditional-medicale, dar ne-am dorii ca femeile sa inteleaga ca natura le-a inzestrat cu taria si tot echipamentul biologic necesar de a da nastere natural unui copil.

Sarcina nu este o boala, este o implinire a vietii de femeie.Aceste tehnici auxiliare au menirea de a face lucrurile mai usor de suportat, mai frumoase, asa cum este de exemplu terapia prin muzica, aromoterapia, dar si acupunctura , presopunctura, homeopatia, cu mentuinea ca si acestea se fac cu indicatii.

Cursurile Lamaze ofera informatii despre optiunile naturale de alinare a durerii, dar si despre anestezia epidurala.Eliminand durerea complet, face ca raspunsul la contractii sa devina dificil, si atunci nu se poate vorbi la fel de mult de facilitarea travaliului si nasterii raspunzand la contractii. Femeile care au anestezie epidurala trebuie sa primeasca fluide prin intermediul unei perfuzii intra-venoase, iar bataile cordului fetal trebuie monitorizate continuu. Este posibil ca ele sa fie incurajate sa stea in pat, si sa aiba nevoie de medicatie pentru a mari puterea contractiilor. Posibilitatea de a folosi cat mai multe dintre tehnicile de confort invatate la cursurile lamaze, cum ar fi schimbarea pozitiilor, plimbarea si hidroterapia, pot fi limitate.

Educatia lamaze va asista femeile in luarea deciziilor personale care sunt potrivite pentru ele.Cursurile de pregatire pentru nastere ofera cunostintele, abilitatile si sunstinerea care le ajuta pe femei sa nasca cu increderea si bucurie, asa cum o fac de multe secole.

Lamaze identifica 6 practici de ingrijire ce definesc o nastere naturala si sanatoasa:

– travaliul trebuie sa inceapa de la sine;

– gravidele in travaliu trebuie sa fie libere sa faca miscare in timpul travaliului;

– gravidele in travaliu trebuie sa aiba sprijin continuu pe tot parcursul travaliului;

– nu trebuie sa intervina nimeni in timpul travaliului si nasterii;

– gravidele nu trebuie sa nasca in pozitia de decubit dorsal (culcate pe spate);

– mama si nou-nascutul nu trebuie separati dupa nastere si trebuie sa aiba oportunitatea nelimitata de alaptare la san.

Astfel de cursuri de educare a gravidelor au loc la Prosana Medical Center (CONSTANTA), unde gravidele practica exercitii de respiratie, consiliere prenatala si gimnastica prenatala, avand-o ca instructor-educator Dna asistent -moasa Corina Sava.